Pitahaya
Ejder Meyvesi ( pitaya )
Diğer isimleri : Pitaya, Pitahaya, Dragon fruit, Kaktüs meyvesi ve çilek armudu
Anavatanı: Güney Amerika ve Asya’
Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. Fakat meyvenin dış rengi olarak değil iç rengi olarak ikiye ayrılır. meyve kesildiğinde bazen beyaz bazen de kırmızı bir renge sahiptir. Meyve küçük susam tanesine benzer çekirdeklere sahiptir. Meyveyi yerken çekirdekleri ayıklamaya gerek yoktur. Kivi yer gibi çekirdekleriyle birlikte yenir.
Ejder meyvesi ( pitaya ) Faydaları
- İçerdiği besin ve mineraller ile göz sağlığını korur
- C vitamini , B1 , B2 ve B3 ve demir , kalsiyum , fosfor gibi mineraller açısından zengindir.
- Tip 2 Diyabet hastaları için çok faydalı bir meyvedir.
- Çok iyi bir C vitamini, lif, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.
- Pitaya meyvesi antioksidanlar ve son derece zengin çözülebilir lif içerir.
- Vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.
- İçerdiği kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir
- Yüksek tansiyonu dengeleme özelliği vardır.
- Pitaya meyvesi, yüksek C vitamini, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Lif ihtiva etmektedir.
- Yapılan araştırmalar pitaya meyvesinin serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağladığını ortaya koymuştur
- İnce bağırsak, akciğer ve böbrek hastalıkları üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir
- Özellikle rahim ve yumurtalık sorunlarında etkilidir.
- Kan basıncını düşürür
- Kemikleri ve dişleri güçlendirir ,
- Sağlıklı kan ve doku oluşumunu teşvik eder ,
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Morluklar ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlar
- Solunum problemleri önlemede kanıtlanmış araştırma sonuçları mevcuttur
- Diğer kırmızı meyveler gibi , likopen içeriğiyle ejderha meyvesi kanser ve kalp hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olur
Pitaya Nasil Kullanilir?
Taze meyve olarak yiyebileceğiniz gibi; salatalarınızda, tatlılarınızda, yemeklerinize ve kokteyllerinize ilave edebilirsiniz. Dekoratif görüntüsü, garnitür olarak kullandığınız yerlere renk katacaktır.
Bu meyveyi tüketirken şeker ilave etmeyiniz. aksi taktirde diyabet sorunları ortaya çıkabilir.
Saklama koşulları: 7 ºC de %80 – %90 nemde muhafaza edilmelidir.
Besin değerleri
C, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum
B1 , B2 ve B3 ve demir , fosfor ve Lif içerir